www.drsankeva.com
ЕСТЕТИЧНА И КОЗМЕТИЧНА ДЕРМАТОЛОГИЯ

СЕРТИФИКАТИ

СЕРТИФИКАТИ

СНИМКИ

cert_small

КОНТАКТ
Тел.    066 / 800 140
Моб. 0889 / 436 613
Email: dr_sankeva@abv.bg

ДЕРМАТОСКОПИЯ

Дерматоскопията е метод за по-детайлно оглеждане на повърхностните слоеве на кожата и оценка на пигментните образувания по нея – бенки и други образувания. Техниката се състои в намазване на лезията с имерсионно масло, след което до нея се допира уред наречен дерматоскоп, увеличението на когото дава възможност да се наблюдават структури в епидермиса и дермата, което не е е възможно при преглед с невъоръжено око. Изследването е напълно безболезнено и атравматично, което е особено важно при децата, при които се избягва стреса от неналожителна оперативна намеса.

Дерматоскопската диагноза на пигментни кожни образувания се базира на различни алгоритми, които използват определени дермоскопски критерии. Чрез използването на дерматоскопия специфичността на прегледа се повишава, като по този начин се намалява честотата на ненужните отстранявания на бенки. Целта на този метод е детайлно да разграничи доброкачествените от злокачествените изменения на кожата и спомага за навременната диагностика на рака на кожата и профилактиката му. Методът се е доказал като ефективен за диагностицирането на меланом в около 85%, като особено значение има в отдиференцирането на ранния му стадий. В сравнение с клиничния преглед дерматоскопията дава към 35% по-голяма точност на диагнозата. С помощта на дерматоскопа се прави прецизна диагноза и на други кожни лезии като себорейни веруки, актинични кератози, съдови образувания, син невус и др.

Подобен преглед е препоръчителен при профилактична консултация за рак на кожата при възрастни пациенти, както и при такива с множество, атипични бенки или наличие на член от семейството с малигнен меланом на кожата.